MR BO Horní Bříza 2010

12.10.2010 21:18

Ve dnech 1.-3.10.2010 se konalo Mistrovství české republiky belgických ovčáků v Horní Bříze. Z našeho klubu jsme vyjely závodit já, Michaela Rivcová se psem Brix Kajexa a Ing. Petra Krutišová se psem Ronn z Huckelovy vily.

Po dlouhé, 6.5hod trvající cestě, proběhla  v pátek  přejímka psů, veterinární prohlídka a trénink. Večer  bylo v místní Sokolovně losování. K mé nelibosti jsem si vylosovala startovní číslo 31 a Péťa poslední  číslo, 37. No, když už nic, alespoň nám to vyšlo časově dobře.

V sobotu ráno jsme nastupovaly hned dopoledne na stopy. Ty byly položeny na řepce. Pole bylo mokré, sem tam hustě zaseto, sem tam hlína. Stopy byly pro psy velmi těžké, byly našlapány tak všelijak a velmi dlouhé. Péťa šla na stopu hned druhá. Bohužel skončili, když Ronn přešel druhý lom a nezalehl  předměty. Ze stopy si odnesli 22bodů a pro Péťu to znamenalo zklamání, protože se jí ještě nestalo, že by Ronn stopu nedokončil. Já s Brixem jsem s obavami, dosud totiž z 9-ti psovodů 6 stopu nedokončilo, nastupovala ve třetí trojici. Šla jsem hned první. Brix šel od počátku pomalu a přesně. Na prvním úseku mírně přešel předmět a zalehl jej, když jej měl pod sebou. Lom vypracoval na něj překvapivě přesně a pokračoval druhým úsekem. Druhý předmět zalehl podél těla. Následující lom vypracoval opět skvěle a pokračovali jsme na třetí úsek. Opět stejná práce a už jsem si říkala, že by to mohl dojít. Bohužel mu na tomto těžkém terénu došly síly a na třetím lomu zavětřil a rozhodl se to „střihnout“, tudíž následovalo odpískání a výsledných 51bodů.

Zbytek dne jsme strávili na stadionu  pozorováním výkonů, sledováním výsledků a fanděním našim kamarádům. Večer jsme se zúčastnili večírku, který proběhl opět v Sokolovně a byl skvělý. Zatančili jsme, popili a poklábosili jsme s kamarády a taky jsme se zabavili tombolou, ze které jsme si odnesli spoustu cen.

Nedělní ráno začínalo pro některé, kteří to na večírku přehnali s drinky, nepříjemným vstáváním. Péťa se rozhodla v dalších disciplínách nepokračovat, protože Ronn již před závody kulhal i v pátek na tréninku nechtěl přes překážky a tak se Péťa rozhodla, že jej nebude trápit, zkoušet jeho zdraví a ze závodu odstoupila. Já šla s Brixem na poslušnost v 10.00. Brix předvedl svou standardní poslušnost z uplynulých dní. Tzn, že si neodpustil své dvě hrubé chyby! První, nesedl při odložení v sedě za pochodu, zůstal stát a když jsem přicházela, dokonce si lehl! A druhá, opět se na vysílačce vychýlil ve třetí třetině z osy asi o 30°, zalehnutí již bylo v pořádku. Když k tomu bylo připočteno pár drobných chyb, znamenalo to výsledných 81bodů, což pro mě bylo zklamáním.

Poslušnost byla  předzvěst na následující obranu. Brix  se opět rozhodl ukázat, že má svou hlavu a proč by měl zbytečně obíhat 6 maket, když stačí 3 a pak vyštěkávací.  To byla první obrovská chyba. Druhá nastala po prvním bočním doprovodu, kdy si u rozhodčího sedl až na třetí povel L Nic takového ještě neudělal. Ostatní cviky splnil super, celá obrana byla razantní s plnými zákusy a rychlými pouštěčkami. Výsledných 87 bodů  pro mě ale bylo jen dovršením velkého zklamání!

Celkově jsme obsadili 21.místo. Víme, co zlepšovat, budeme teď pilně trénovat a doufám, že příští rok budeme náš klub reprezentovat úspěšněji.

Děkujeme s Péťou všem za podporu, za pomoc a Simě a Kájovi navíc za odvoz a doprovod na závodech!